حدیث اوقات نماز
سؤالات یهودی در باره علت واجب بودن نمازهای پنجگانه و وقت آنها
حسن بن عبد اللّٰه به نقل از پدرش از جدّش حسن بن على بن ابى طالب عليهم السّلام در ضمن حديث طولانى كه در بردارندۀ پرسشهاى يهود از پيامبر اكرم صلّى اللّٰه عليه و آله از امور مهمّ است،روايت نموده كه آنان از حضرت صلّى اللّٰه عليه و آله از علّت اوقات نمازها پرسيدند به اين صورت كه يكى از آنان عرض كرد: اى محمّد، مرا از ناحيۀ خداوند-عزّ و جلّ-خبر ده كه علّت وجوب نمازهاى پنجگانه در پنج وقت بر امّتت در ساعتهاى شبانه روز چيست؟
پيامبر اكرم صلّى اللّٰه عليه و آله فرمود: «وقتى كه آفتاب به نقطۀ زوال مىرسد،حلقهاى دارد كه در آن وارد مىشود،و هنگامى كه در آن داخل شد،وقت ظهر و زوال مىشود و همۀ اشياء مادون عرش در برابر وجه پروردگارم (برای رضای خدا) تسبيح مىگويند،و آن همان ساعتى است كه پروردگارم بر من درود و رحمت مىفرستد، لذا خداوند -عزّ و جلّ- نماز گزاردن در آن هنگام را بر من و امّتم واجب نموده، و فرموده است: «أَقِمِ اَلصَّلاٰةَ لِدُلُوكِ اَلشَّمْسِ إِلىٰ غَسَقِ اَللَّيْلِ» -از وقت زوال آفتاب تا تاريكى شب نماز بپا دار.
و آن همان ساعتى است كه جهنّم را در روز قيامت مىآورند، پس هر مؤمنى كه در آن ساعت موفّق به سجده يا ركوع يا قيام شده باشد،خداوند بدن او را بر آتش جهنّم حرام مىكند.
و وقت نماز عصر، همان ساعتى است كه حضرت آدم عليه السّلام از ميوۀ درخت بهشتى تناول نمود، و در نتيجه خداوند او را از بهشت بيرون راند، لذا خداوند به فرزندانش دستور داده كه اين نماز را تا روز قيامت بخوانند، و آن را براى امّت من برگزيد، و آن نماز از محبوبترين نمازها در نزد خداوند-عزّ و جلّ-مىباشد، و خداوند به من سفارش فرموده كه بخصوص آن را از ميان ديگر نمازها پاس بدارم.
و وقت نماز مغرب،همان ساعتى است كه خداوند توبۀ حضرت آدم عليه السّلام را پذيرفت، و فاصلۀ بين تناول ميوه درخت بهشتى و پذيرش توبهاش، سيصد سال از روزهاى دنيا نسبت به روزهاى آخرت بود، كه هر روز از آن مانند هزار سال از سالهاى دنيا مىباشد ،يعنى از وقت عصر شرعى تا شام و مغرب مىباشد،پس حضرت آدم عليه السّلام سه ركعت نماز خواند، يك ركعت براى ترك اولى و خطاى خود،و يك ركعت به خاطر خطيئه حوّا، و يك ركعت براى توبهاش، لذا خداوند-عزّ و جلّ- اين سه ركعت را بر امّتم واجب فرمود،و آن همان ساعتى است كه دعا در آن مستجاب مىشود،و پروردگارم وعده داده كه هر كس از امّتم در آن ساعت دعا كند، دعايش را مستجاب نمايد، و اين همان نمازى است كه خداوند-عزّ و جلّ-به من دستور داد و فرمود: «فَسُبْحٰانَ اَللّٰهِ حِينَ تُمْسُونَ، وَ حِينَ تُصْبِحُونَ» -پاك و منزّه است خداوند هنگامى كه شب مىكنيد، و آن هنگام كه صبح مىكنيد.
و امّا وقت نماز عشا، براستى كه قبر تاريكى و ظلمتى دارد و روز قيامت را تاريكى و ظلمتى است،لذا خداوند به من و امّتم دستور داده كه اين نماز را در اين هنگام بخوانيم تا بدين وسيله قبرهاى امّتم را روشن،و بر پل صراط به آنان نور و روشنايى عنايت شود.هر گامى كه براى خواندن نماز عشا برداشته مىشود، خداوند بدن صاحب آن گام را بر آتش جهنّم حرام مىگرداند، و اين همان نمازى است كه خداوند براى فرستادگان پيش از من برگزيده بود.
و امّا وقت نماز صبح، هنگامى كه خورشيد طلوع مىكند، بر شاخهاى شيطان طلوع مىكند، و خداوند-عزّ و جلّ-به من دستور داده كه نماز صبح را پيش از دميدن آفتاب و پيش از آنكه كافر آفتاب پرست بر آن سجده مىكند بخوانم،و امّتم براى خدا سجده و كرنش نمايند،و زود خواندن آن در نزد من محبوبتر است،و آن همان نمازى است كه فرشتگان شب و ملائكۀ روز آن را مشاهده مىكنند.
يهودى گفت: راست گفتى اى محمّد،…
فلاح السائل ج ۱، ص ۱۲۵
بحار الأنوار، ج ۹، ص ۲۹۴
الأمالی (للصدوق) ج ۱، ص ۱۸۷
البرهان في تفسير القرآن ج ۴، ص ۳۳۸ [سورة الروم : الآیات ۷ الی ۱۸]
اللهم عجل لولیک الفرج
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَآءِ
[ای پروردگار من! مرا بر پادارنده نماز قرار ده، و نیز از فرزندانم [برپادارندگان نماز قرار ده]. و ای پروردگار من! دعایم را بپذیر.] (۴۰/ابراهیم)
ثبت دیدگاه